Vrijdag 29 juli 2022

Lieve BakBuren

Wat heerlijk dat we vanaf nu kunnen beginnen om de niet-vakantiegangers in de watten te leggen. We hebben een hoop lekkernijen in gedachten voor de komende weken! ​​​​​​

Ons verwen-de-thuisblijvers assortiment van deze week is geworden:

* Het gast brood: Pinda-chilibrood

Nou ja zeg, pinda en chili….tjonge tjonge…we horen het je denken. Nee, we zijn niet gek geworden met dit warmere weer. Althans niet meer dan onze normale portie (prettige?) gestoordheid…..

Sjoerd was dit weekend achterin de vriezer aan het graven (nee, niet om af te koelen…) en haalde er een paar niet-gelabelde (maar wel mooi ingepakte) broodbolletjes naar voren. Met geen idee wat ze waren, schoven we ze de oven in om te ontdooien. Toen het zover was keken we elkaar met verbazing aan: pinda-chili bolletjes! We waren helemaal vergeten hoe verrekte smaakvol ze waren….wat een onverwachte, verrukkelijke ontdekking. Soms levert de vriezer-grabbelton iets lekkers op.

Dit brood combineert dat über-Hollandse ingrediënt, pindakaas, met wat pittige chilivlokjes. Niet te veel chili trouwens – denk aan een kietel in plaats van een knal. Naast de pindakaas en chilivlokjes voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe en tenslotte komijnzaad voor de extra mjam mjam.

Laat je vooroordelen je niet misleiden dat dit brood té apart is: het gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs… pindakaas (voor nog meer pinda’s en crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn een hippe combinatie.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform: geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt?

* 5e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Multikleuren maisbrood (glutenvrij, gistvrij)

Ons multi-kleuren maisbrood laat direct zien dat de zomer er is: een chunky zonnig geel brood, ruim gevuld met oranje wortel, groene bosui en bruine spikkels chiazaad.  

Dit is een soort focaccia voor de glutenvrijers – of voor de liefhebbers: hartig én smaakvol (onze glutenvolle focaccia komt binnenkort!). Je kan het in blokjes snijden en zo opeten, horizontaal doormidden snijden en dan beleggen als een sandwich, of je kan er beleg en smeersels bovenop strijken. Hier zie je allerlei ideeën. 

Dit brood blijft een aantal dagen lang goed in de koelkast, dus je kan hier best wel even van genieten. Het is heerlijk met kaas, roomkaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en vleeswaren.

We gebruiken geen gist maar een mengsel van bakpoeder en bicarbonaat. Deze laatste geeft een smaak en geur zoals in ons geliefde Ierse soda brood. We verkopen deze glutenvrije gezondheid in een (voor ons) ongebruikelijk formaat: een 10x20cm langwerpige plak à la een focaccia. 

€4,75 per plak (10x20cm)

* Patisserie: Pruimen-uit-eigen-tuin torte

Een cake die de kleuren heeft van een zomerse zonsondergang. 
Wie zou dat nou niet willen?

Dit weekend begon onze pruimenboom de wespen aan te trekken….en dat betekende dat we zaterdagochtend de gehele boom snel leeg moesten halen van al zijn rijpe heerlijkheden. 

Een paar jaar geleden zagen we hetzelfde gebeuren – een paar wespen die smikkelden aan onze sappige pruimen… We keken ernaar en gingen gewoon onze zaterdag boodschappen doen in de binnenstad. Toen we terugkwamen, was er een afschuwelijk beeld: de pruimenboom was bijna leeg gevreten door een flinke zwerm wespen. 

Hoe razend snel dat ging. Dus dit jaar kwamen we op tijd in actie voordat we naar de markt gingen… En nu hebben we een dikke 7 kilo pruimen om van te genieten. Vandaar deze pruimen torte! We hadden eigenlijk een ander patisserie idee voor deze week, maar de natuur had duidelijk andere plannen… :=)

Dit recept kwam Jayne een aantal jaren geleden tegen als één van Amerika’s meest geliefde cakes. Het verscheen elke september, jaar in jaar uit, in de New York Times. Wij hadden nog nooit van deze cake gehoord, maar iets met zo’n geschiedenis smeekte om gebakken te worden….

En wat was – en wat is – het de moeite waard! De smaak is boterig en licht met een krokante delicate korst. De pruimen in de cake barsten open om hun sappige rijpheid te bevrijden. De sappen lekken in het diepgele beslag zodat het eindresultaat de kleuren van een zomerse zonsondergang heeft – paars, diep rood en oranje.
Het is een feest voor het oog en gelukkig ook voor je smaakpapillen. En heel on-Amerikaans…deze cake is ook niet zo zoet. Wij zijn uitermate tevreden met het resultaat. Tjakka!

Amerikanen staan bekend om alles in grote maten te doen, en wij blijven een beetje in die sfeer met deze pruimen torte. We gebruiken onze allergrootste cakevormen van 26 cm doorsnede zodat er een flinke punt cake is. Made for sharing…..or not!

€4,50 per 1/4 punt; €16,50 per hele torte van 26 cm doorsnede 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.