Vrijdag 12 juli 2024

Lieve BakBuren

Wat een keuze stress deze week! ;=)

Met het EK voetbal, Tour de France, Wimbledon en dan ook nog ‘Le quatorze juillet’  in het vizier de komende dagen wisten we niet wat voor thema te kiezen voor ons menu van komende vrijdag. Dus we gaan een beetje van alles bakken, letterlijk!

Ons Quatorze-juillet-voetbal-wielrennen-en-Wimbledon assortiment van deze week wordt:

Fransen en knoflook! 

Stereotyper dan dit kan het niet worden….Perfect voor de Tour de France (of wordt het weer die Tour de dopage…?), le Quatorze juillet zondag, en misschien ook nog eens Frankrijk in de EK voetbal finale van komende zondag. Wordt het tegen Nederland of Engeland?

Ons knoflookbrood (pain à l’ail) wordt gemaakt met goede knoflook en het ruikt verrukkelijk. Een heerlijk aanwezige milde knoflooksmaak, maar niet zo overdreven dat je er last van krijgt. En als extra tegen-die-riekende-adem-maatregel hebben we peterselie toegevoegd. Misschien weet je het al, maar als je last van knoflookadem hebt, dan helpt het kauwen van verse peterselie om de geur te neutraliseren. Bovendien, die handvol peterselie geeft aantrekkelijke groene spikkels in het brood. Win win hè! (Trouwens…peterselie is persil in het Frans en heeft niks te maken met dat ‘waspoudre’…). 

Dit brood maakt een goede entente cordiale met andere typisch Franse dingen….les oignons, du fromage, le vin ….et le barbecue. De bolletjes lenen zich uitstekend als broodje voor je ‘amburger. En voor de niet-barbecue liefhebbers, twee plakken van het bus- of freeform brood maken een fromage-tosti die werkelijk merveilleux is.

€5,25 per brood (ca 650 gram) – als bus, artisanale freeform of 8 bolletjes. Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt

Strak gemaaide grasbanen, meelevende toeschouwers juichend voor de underdog, mensen smikkelend van hun bakken strawberries & cream. Dit alles kan alleen maar één ding betekenen: Wimbledon! Komende zaterdag en zondag zijn de finales. 

Deze taart is de belichaming van niet alleen de zomer maar ook van Wimbledon. We hebben een ouderwets aardbeiencakerecept in een hedendaags jasje gegoten. Een soort afternoon tea in één klap: een boterige cake gevuld met vele aardbeien en dan afgetopt met slagroomrozetten. 

Hoe kun je dit het beste serveren? (jaja, tennis woordspeling…)

Met meer slagroom, crème fraîche of een bolletje goed vanille roomijs om lekker af te koelen en….extra verse aardbeien natuurlijk…Een glaasje prosecco daarnaast zou ook niet mis zijn. Of Pimms (je koopt dus gewoon een fles hè) als je echt Engels wilt zijn. Oh ja, Pimmetje wel even opmengen met ‘lemonade‘ please. Game set and match!

€5,25 per 1/3 taart (11 cm lang; genoeg 2 à 4 personen);  €15 per hele taart van 33 cm lang (genoeg voor 8-10 personen)

Voor alle sportfans dit weekend! Zowel de coaches op de bank als de echte sporters :=)

Een gezond koekje dat je energie én voeding geeft, en waarvan je niet meteen dat hele pak leeg snaait….

Goed nieuws! Er zit niets in! 

Geen gluten, geen suiker, geen lactose en ook geen noten. Ze zijn zelfs ook nog eens vegan….dus een hele zak leeg vreten kun je met een gerust hart dooen. Maar ze zijn dusdanig vullend dat je dat echt niet lukt ;=)

Uiteraard moet er wel iets in zitten anders zouden we gebakken lucht verkopen (en dat doen wij niet). Dus deze koekjes bestaan uit bananen, haver, zonnebloempitten, cacaopoeder, kokos en goede kwaliteit 70% pure chocolade chips. Maar geen noten. Van dit mengsel maken we bolletjes, drukken ze een beetje plat en bakken ze dan in de oven. Met een beetje fantasie (misschien vergroot door een sissend biertje of een glas wijn) kun je denken dat ze op een (platte) voetbal, tennisbal of een fietswiel lijken…

Ze zijn dagenlang goed houdbaar ook nog.

En mocht jouw favoriete team, speler, wielrenner niet zo goed presteren, dan kun je er eentje altijd lanceren richting het televisiescherm (stuur ons niet de rekening aub – eigen verantwoordelijkheid!). De Olympische Spelen beginnen binnenkort…misschien zoekt Nederland nog een koekjes-kogelstoter….

€5,50 per zakje vol

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie